Dwukolorowy sernik bez pieczenia

Serniczek

Dawno mnie tu nie było, cóż życie czasem płata swoje małe figle :-)

Wracam z serniczkiem waniliowo-czekoladowym na herbatnikach, zainspirowanym przepisem z lat młodości. Może nie jest to propozycja szybkiego ciasta, ale w miarę prostego i, co najważniejsze, smakowitego.

Składniki (na blaszkę 26×40 cm):

  • 1 kg mielonego sera białego (u mnie po prostu z wiaderka)
  • 2 kostki masła po 200 g
  • ok. 1 szklanka cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2-3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2,5 dużych paczek herbatników po ok. 200 g
  • 1 jabłko
  • garść płatków migdałowych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:

Masło ucieramy na puszystą masę, dodając cukier puder i wanilinowy oraz porcjami zmielony ser. Jeśli masa jest za mało słodka, dodajemy cukru, pamiętając jednak, że herbatniki, których użyjemy później, są już słodkie same w sobie.

Gotową masę serową dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko, a do drugiej migdały (można tez orzechy i rodzynki, jeśli ktoś lubi).

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy herbatniki tak, żeby wypełnić całe dno. Na warstwę herbatników wykładamy masę kakaową, potem kolejne herbatniki, masa biała i na wierzch znowu herbatniki. Całość polewamy roztopioną czekoladą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Ciasto można też posypać wiórkami, rozdrobnionymi migdałami czy orzechami, u mnie wierzch był tylko czekoladowy.

Smacznego :-)

Sernik warstwowy

Print Friendly

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.